Sada na preparaci srnčích trofejí

Kód: 815
Neohodnoceno
Značka: Dřevo Novák
1 149 Kč 949,59 Kč bez DPH
Skladem

Sada na preparaci srnčích trofejí + dárek přípravek Bělotrofix

Detailní informace

Detailní popis produktu

Sada na preparaci srnčích trofejí + dárek přípravek Bělotrofix. 

Kompletní sada na preparaci srnčí trofejí. Obsahuje všechny potřebné nástroje, které  si běžně vyrábíme či uzmeme manželce.

Sada na preparaci návod v PDF


Postup při preparaci srnčích trofejí

Ulovili jsme srnce a chtěli bychom mít navěky památku na úspěšný lov? Pak si můžeme zhotovit trofej v podobě vypre­parované hlavy s parožím. Existuje nemálo postupů preparace, založených na indi­viduálních zkušenostech, a zde se můžeme seznámit s nejpraktičtějším z nich, který nám zaručí kvalitní výsledek bez složitých alchymistických kouzel.

Ze všeho nejdříve oddělíme z uloveného kusu hlavu a stáhneme kůži, pak vyloup­neme oční bulvy a odřízneme tukovou a svalovou tkáň a z mozkovny vyjmeme mozek. Očištěnou lebku důkladně oplách­neme proudem vody zevně i zevnitř, aby byly odstraněny co nejúplněji organické nečistoty zejména z dutin. Poté ponoříme lebku do vody (do nádoby s vodou), tak aby byla zcela ponořena až po růže paroží. V této odmáčecí lázni ponecháme lebku 48 hodin, během nichž vodu nejméně jednou vyměníme.

Takto se z kostní dřeně vylou­hují zbytky krve. Následuje fáze tepelného opracování čili ovaření (kostrování varem). Lebku vložíme do přiměřeně velké nádo­by a opět zalijeme čistou vodou opět až po růže. Vodu uvedeme do mírného varu a během něj sbíráme z povrchu nečistoty, popřípadě doléváme čistou vodu. Leb­ku vaříme nejméně 40 minut – to se týká mladého kusu (do 2 let); pochází-li lebka ze staršího kusu, dobu varu přiměřeně prodloužíme. Správně ovařená lebka se pozná podle prasklé okostice na čele a očnicích. Pozor: nesmíme lebku převařit, aby z ní nevypadly zuby, popřípadě aby se lebka jinak nedeformovala. Poté ji nechá­me zchladnout a nejlépe tak, že ji zcela (po růže) ponoříme do nádoby se studenou vodou, a tu nejméně jednou vyměníme, aby chlazení bylo co nejúčinnější.

Ochla­zením se zabrání zpětnému vsáknutí mast­noty do kostní hmoty a zbylé částečky tuku se vysrážejí do miniaturních hrudek. Pokud bychom lebku nedostatečně ochla­dili, brzy by nám zežloutla a reziduální mastnota by se projevila vznikem skvrn na povrchu kostí. Vychladlou lebku pak ještě očistíme od posledních zbytků měkkých tkání (vaziv a chrupavek), které na ní zůstaly, a u mladého kusu nezapomeneme na nos­ní část. Zapomenutá chrupavka přitahuje později moly. Nakonec následuje finální odmašťovací lázeň v horké vodě (cca 70 °C), do níž přilijeme trochu saponátu, nejlépe Jaru. V ní ponecháme lebku 45 mi-nut, přičemž teplotu vody udržujeme.

Poté lebku omyjeme a mechanicky očistíme kartáčem a necháme oschnout do druhého dne. Oschlou lebku ještě ošetříme opako­vaným bělicím nátěrem desetiprocentního roztoku peroxidu vodíku (kysličníkem) a po dobu bělení ji uložíme na tmavém místě. A pak už zbývá jen takto zpracovanou tro­fej připevnit na vhodný podklad a umístit ji tam, kde vynikne nejlépe.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Myslivecké potřeby
Záruka: 2 roky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: